Donnerstag, 19. Februar 2009

Absurdistāna vai rien ne va plus Lettonie?

Dienas un nedēļas ilgi valdošā koalīcija diskutē par ministru kabineta posteņu reorganizāciju. ZZS bija gatava pamest koalīciju argumentējot, ka zemnieku prastu skaļāk bļaut – ko viņi arī pierādīja – lai nesalikt kopā zemkopību ar vides aizsardzību. OK, šie divi arī pārstāv savā starpā drīzāk pretrunīgas intereses. Tikai interesanti, kā notiek ZZS frakcijas sēdes un partijas kongresi?

Pēc tam Godmaņa valdība izturēja opozīcijas iesniegto neuzticības balsojumu 5. februārī. Četras dienas vēlāk tomēr ZZS ierosināja izveidot Feifera vadītu ministru kabinetu..

Tad valdošā koalīcija it kā vienojās. Premjera partijai paliek tikai viena ministrija, nepārsteidzoši Šlesera vadītā. Savukārt, pēkšņi TP drīkstētu uzņemt atbildību par gandrīz visu. OK, pēdējā laikā tik un tā medijos izskatās, ka drīzāk pats Ivars Godmanis vada visas ministrijas.

Pēc tam iepretim ieguldītajam laikam brīdī, kad citu nopietnu uzdevumu esamību noliegt nevar, pēkšņi viss projekts tika atcelts pa visam. Esot jāgaida līdz jūnija pašvaldību un Eiropas parlamenta vēlēšanām, lai redzētu partiju atbalstu vēlētāju vidū.

Izskatās, ka visi šie plāni aizmirsa jau Zatlera izteiktu, konstitucionāli apšaubāmo ultimātu.

Scenārijs 1: Pēc ultimāta beigām 31. martā prezidents ierosinās 1. aprīlī (!) par ko tad maijā būs obligātais referendums. Sekojoši izveidos jūnijā jaunu valdību vai pārmainīs Godmaņa kabinetu, lai septembrī notiktu ārkārtas vēlēšanas.

Scenarijs 2. Pēc ultimāta beigām 31. martā prezidents ierosinās 1. aprīlī (!) paziņos savu apmierinātību ar deputātu darbiem un pēc jūnija vēlēšanām izveidos jaunu ministru kabinetu vai mainīs esošo, kas tad paliks amatā līdz regulārām vēlēšanām 2010 gada rudenī.?

Pēc spēkā esošas Satversmes Saeimu atlaists var tikai sekojot prezidenta ierosinājumam. Zatlera kā arī TP likumprojektus šīs kārtības maiņai vai papildināšanai pats parlaments vēl nav pieņēmis un pat ir strīdi par to, vai tādi grozījumi vispār varētu stāties spēka tagadēja Saeimas sasaukumā.

Pēc lietussarga revolūcijas 2007. gada rudenī līdz grautiņiem 13. janvārī skatoties varbūt Latvijas pilsoņiem jāņem piemēru no Argentīnas Plaza de Mayo mātēm pirms militāras diktatūras sabrukuma kā arī nesenām, katru dienu notiekošam demonstrācijām pie parlamenta Islandē un sapulcēties katru dienu pēc darba Pils laukumā, kamēr valsts prezidents Valdis Zatlers populistiskā un apšaubāma ultimāta vietā ierosinās Saeimas atlaišanu.

Keine Kommentare: