Donnerstag, 19. März 2009

Baumas, sazvērestības teorijas un lielīšanās

Šis teksts arī ir Dienas blogā publicēts.

Frizētavā daudz ko runa, tāpat arī krogā. Šādi ātri izceļas baumas.

Ne tikai Latvijā daudziem cilvēkiem trūkst pietiekošas zināšanas politikā un ekonomikā, lai mācētu kritiski apsvērt baumās uztvertu informāciju. Tāpēc ātri vien mēdz ticēt tam, kas izklausās vienkārši, it īpaši, ja baumas apstiprina tādu pārliecību, ka kāds par mums visiem lem.

Latvijā izplatās viļņveidīgi doma, ka pa visam tūliņ devalvēs Latu. Lai gan tas līdz šim tomēr nav noticis, pašlaik dzirdēts, ka tad noteikti rudenī. Frizētavā vai bārā to stāstīja kāds, kurš pagājušajā nedēļas nogalē bija pirtī kopā ar kādiem baņķieriem vai valsts vīru radiniekiem.

Tā notiek visur un Latvija atšķiras no citām valstīm tikai ar to, ka te tādejādi var riskēt pratināšanu policijā.

Vācijā pirms Eiro ieviešanas profesori (Wilhem Hankel, Wilhelm Nōlling, Karl Schachtschneider un Joachim Starbatty) brīdināja par kopīgas valūtas negatīvām sekām. Viņu scenārijs nepiepildījās. Pret ASV dolāru un Lielbritānijas mārciņu kurss palika aizvien stiprāks. Tāpēc dažās valstīs centrālās bankas pārorientējās turot rezerves turpmāk abās valūtās – vismaz līdz finanšu krīzes sākumam.

Tagad tie paši kungi prognozē Eirozonas sabrukšanu. Protams, tādu varbūtību nevar vispār noraidīt. Bet ar kādām problēmām valdības cīnītos pašlaik, ja tagad katrai ES valstij joprojām būtu sava valūta? Jāatgādina, ka 70. gados pēc Bretton Woods zelta standarta sabrukuma valūtas kursu svārstība apgrūtināja tirdzniecību tādā mērā, ka Francijas un Vācijas vadībā nodibināja Eiropas valūtas sistēmu ar norēķināšanas vienību ECU.

Kritiķiem vajadzētu savus briesmu scenārijus domāt konsekventi līdz beigām, proti, skicēt konkrētāk, kas tad notiktu pēc Eiro sistēmas sabrukuma.

Ventspils Augstskolas pasniedzējs Dmitrijs Smirnovs bija tas, kuru policija aizturēja izteikumu dēļ par Lata devalvāciju iesakot tautai turēt savu naudu citās valūtās.

Tagad viņš Ventas Balsī un NRA publicētā intervijā prognozē Latvijai rudenī 50% bezdarbnieku skaitu un iesaka politikai pasludināt defoltu, proti, atteikties no maksājumiem uz ārzemēm. Turklāt, Latvijai viņaprāt avajdzētu atgriezties naturālā saimniecībā. ES nebūšot nekāds glābšanas enkurs, jo šī savienība tāpat divos trijos gados sabrukšot.

Protams, arī to nevar pa visam izslēgt. Bet tāpat arī nevar izslēgt iespēju, ka šajā laika posmā pateicoties sociāliem nemieriem – ne tikai grautiņi – cīņai par tīro ūdeni, kā arī enerģijas resursiem izraisīsies trešais pasaules karš. Bet, iespējams, iemesls arī būs atomkarš starp Izraēlu un Irānu?

Neapšaubāmi, ne tikai Latvijā un Eiropā pašlaik, bet gan visā pasaulē, valda tāda krīze, kuras dziļumu kā arī ilgumu neviens prognozēt nevar.

Visticamāk, jā, Latvijā daudzi cilvēki “atgriezīsies” pie naturālas saimniecības. Padomju laikā veikalos daudz nevarēja dabūt. Tāpēc cilvēki paši audzināja gurķus un tomātus dārziņā. Tagad daudziem vairs nav naudas, bet gan laiks.

Atkārtotie grautiņi Latvijā līdz ar to ir iespējami tāpat kā citās valstīs. Tomēr, vajadzētu “atstāt baznīcu ciemā” (vācu sakāmvārds), proti, nepārspīlēt. Kāds pluss būtu 27 ES dalībvalstīm no tās sabrukšanas un atgriešanas pie “baznīcas torņa politikas” (atkal vācu teiciens), proti, provinciālisma? Un kurš būtu tas, kas pirmais tādam solim ir gatavs? Gan politiskā elitē gan arī iedzīvotājos pašlaik nekas neliecina par gatavību rīkoties līdzīgi 30. gadiem.

Ne tikai minētie vācu profesori konstatē, ka Eirozonas stiprākās valstis stute vājākās. Kāds jaunums! Ja tas būtu gaidāmas nāves vēsts idejai un modelim, kas tika uzbūvēts caur gadiem desmitiem, varētu ar šādu argumentu arī Bavārija deklarēt savu neatkarību no Vācijas Federācijas vai ASV izraisīt jaunu pilsoņu karu, tikai šoreiz par jautājumu, kuros nabagākos štatos jāpārstāj maksāt ar Dolāriem neskatoties uz Indijas federāciju, kura iztur daudz lielāku konfliktu potenciālu.

Keine Kommentare: