Montag, 16. März 2009

Jaunas sejas ar jaunām idejām vai tie paši vēži tikai citā kulē?


Jauna valdība ir apstiprināta. Vai ir šī ir jauna vai arī cita nekā iepriekšēja? Saskaņas centrs un PCTVL noraida to, jo šo ministru kabinetu sastāv tās partijas, kas arī bija iesaistītas iepriekšējās valdībās. Tas atbilst patiesībai. Tomēr, iepretim pārmetumiem, ka netika izmantots brīdis plašākas, nacionālā izlīguma koalīcijas izveidei, pārsteidzoši daudz ministru krēslus pa tiešam ieņem cilvēki, kas agrāk ministrijas nav vadījuši.

Tiesa gan, citi politiķi gan rokādē ir tikai pārvietoti citos amatos.

Apsveicami ir gan, ka Valdis Dombrovskis bija gatavs apmainīt savu salīdzinoši mierīgu vietu Briselē ar krietni smagāka amata uzņemšanos, kā arī ministru prezidenta solījums, vadīt komandu nevis būt multiministrs.

Bet tam arī nepieciešama attiecīga komanda.

Finanšu krīzes laikā par budžetu, ieņēmumiem un izdevumiem vajadzētu rūpēties cilvēkam ar pieredzi. Einars Repše, kas nomaina “nosing spešal” runātāju, šķietami, tāds varētu būt, jo viņš kādreiz vadījis Latvijas Banku. Bet interesanti gan, ka jau Jaunā Laika dibināšanas momentā daudzi bija aizmirsuši, ka 1995.g. Repše nevarēja novērst Bankas Baltija sabrukumu.

Palīdzēt varētu pats ministru prezidents, kurš Latvijas Bankā sāka strādāt tikai pēc šī gadījuma.

Atgriezusies ministru kabinetā arī ir Linda Mūrniece, tagad vairs neatbildot par ārējo, bet gan par iekšējo drošību. Interesanti, kāda viņai koncepcija, jo vēl februārī Latvijas Avīzē Mūrnieces kundze ir paudusi neuzticību Eiropai, proti, Savienībai, sakārtot valdošo haosu Latvijā. Vai tad jauna ministre uzskata, ka cīnīties ar Rīgas grautiņiem vajadzētu citu ES dalībvalstu specvienības kaut vai pat ANO drošības padomes mandātā?

Īstenībā Mūrnieces kundze finanšu krīzes laikā izcila populismu ar virsraksts: „Pedofiliem nav cilvēktiesības!“. Izsaukuma zīmi ielika pati autore. Skaidrs, ar uzskatu, ka bērnu slepkavām neesot tiesības dzīvot, bet vajagot piešķirt nāves sodu, viņa pārkāp ne tikai saucamas rietumvērtības, bet arī ES prasības valstīm, kas vēlas iestāties savienībā.

Protams, lai nerastos nekādi pārpratumi, slepkavība ir smags noziegums tāpat kā mazgadīgo seksuāla izmantošana. Bet sajaukt jēdzienus upuriem nepalīdz. Bērnus moca, diemžēl, ne tikai Latvijā visādos veidos. Un vardarbība ģimenē, diemžēl, Latvijā nav nekāds retums. Turklāt, seksuāla uzmākšana mazgadīgiem neizdara tikai pedofili, bet gan bieži vien pat tuvie radinieki, kamēr ne visi pedofili savas vēlmes arī realizē. Protams, pedofils un slepkava nav sinonīmi, proti, ne jau katrs pedofils savu upuri noslepkavo.

Ja cilvēktiesības nav universālās, tad tās nav cilvēktiesības. Un ja pa tiešam tās nebūtu spēkā visiem cilvēkiem, tad, lūdzu, kurš Latvijā noteiktu, kur, kad un kam šīs tiesības ir spēkā? Linda Mūrniece?

Latvija ir suverēnā valsts, kurai ir tiesības, veidot sabiedrību pēc savām iedomām. Kādas tad Mūrnieces kundze specvienības savā jaunā amatā taisās nodibināt?

Valdis Dombrovskis izpauda preses konferencē savu cerību, vadīt Latviju ārā no krīzes. Vai tad jauna iekšlietu ministre atbalsta sākumā izstāšanos no ES?

Keine Kommentare: